Az esztétikai látványon kívül is több dologban okozhat hátrányt a nem ép, esetleg hiányos fogsor. Nemcsak rövid, hanem hosszútávon is számos kellemetlenséggel kell szembesülnie annak, aki ilyen problémával küzd, nem említve az egészségügyi kockázatot.

 

Mikor javasoljuk a fogimplantátumot?

A dominó effektushoz hasonlóan a problémák hatványozódnak az idő előrehaladtával. Erre jó példa, amikor a fogatlan területen inaktív lesz a szervezet, elmaradnak a rágó mozdulatok, így a rágás nem fejt ki nyomást az állcsontra, amelynek egyenes következményeként az elkezd sorvadni.

A szomszédos területekre is átterjed a csontállomány sorvadása, így az egyébként egészséges fogak is meglazulnak, mivel a laza állcsont miatt elveszítik a korábbi stabilitásukat. Természetesen ilyenkor már ezen a területen sem lesz a megszokott aktivitás, így akár az újabb fogvesztéshez is eljuthatunk.

Íme, néhány indok az implantálás mellett:

          az egész fogsor instabilitásához vezethet

          esztétikailag elengedhetetlen az ép és teljes fogsor

          elsorvadhat az állcsont az érintett területen

          problémásabb a hiányos fogazat tisztítása

          emésztési gondokhoz is vezethet hosszú távon

          a beszédben is nehézséget okozhat a foghiány

 

Minden esetben az implantátum lesz a megoldás?

Amennyiben a páciens nem kivehető fogpótlást szeretne, mindenképpen ezt ajánljuk. Az igényes, jó minőségű implantátummal megoldott fogpótlás számos előnye mellett az egyik legfontosabb, hogy kevésbé vesszük igénybe a környező fogazatot, mint például a hídnál.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni viszont, hogy a fogimplantátum behelyezésének van néhány elengedhetetlen feltétele és a megfelelő körültekintéssel lehet csupán hosszú távon, a tökéletes minőséget elérni.

Mi is az a fogászati implantátum?

Egy magas tisztaságú titánból készített csavar, amelyet tudományosan terveznek és alakítanak ki. Elsődleges funkciója, hogy az állkapocsban a foggyökeret mesterségesen pótolni tudjuk. Elengedhetetlen, hogy biológiailag kompatibilis legyen az élő szervezettel, ezért a külső borítását olyan, különböző plazmaszórással, savazással, felületi bevonással kialakított felszínek alkotják.

Hétköznapi nyelven, nagyon leegyszerűsítve, a fogászati implantátum egy kis csavar, amelynek van egy külső és egy belső csavarmenete. A csontba a külső menet segítségével rögzítik, míg a belső menetre számos tárgyat rögzíthetnek. Ez utóbbiakat nevezzük felépítménynek.

 

A fogimplantátum előnyei:

 • A hagyományos fogpótlásoknál akár nagyobb élettartammal bír
 • Természetes hatás nyújt, mint érzetre, mint esztétikailag
 • Nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására, mindössze egyetlen fog hiánya miatt
 • A rágásfunkció szinte teljesen visszaállítható, mivel a természetes fogakhoz hasonlóan az implantátumok is nyomást gyakorolnak az állkapocsra
 • Az életminőség és a komfortérzet javulásához vezet
 • Fogsor stabilitása összehasonlíthatatlanul jobb lesz, mint a kivehető fogsoré
 • Nem okoz nehézséget a beszédben, és megkönnyíti az artikulációt
 • A fogászati implantátumok megakadályozzák az állkapocscsont deformitását és a fogpótlás során segít visszanyerni régi arcvonásait
 • Tartósan jól funkcionáló megoldást jelent

 

Szükséges feltételek a kívánt eredmény eléréséhez:

Az implantáció behelyezésének vannak bizonyos egészségügyi feltételei, amelyek nélkül nem lehetséges vagy nem érdemes hozzáfogni a beavatkozáshoz.

Amennyiben a csontszövet mennyisége és minősége megfelelő, az implantátumot be lehet ültetni, kortól függetlenül bármelyik felnőtt páciensnek általában. Mindenképpen szükséges a szervezet fejlődésének végét megvárni, azonban ha valakinek fiatal korában nem nőtt ki valamelyik foga, vagyis fogcsíra hiánya van, akkor elvégezhető a pótlás.

A csont minőségén kívül további tényezőként jelentkezik még a megfelelő szájhigiénia, a mérsékelt alkoholfogyasztási szokások, és a dohányzás is. A megfelelően erős immunrendszer és a szájüreg egészségének fennállása is szükséges ahhoz, hogy a beavatkozás az elvárt eredményt nyújtsa rövid és hosszú távon egyaránt.

 

Fogápolás a hosszan tartó fogakért

A sikeres fogbeültetés alapja az egészséges fogíny és a higiénés szabályok betartása. Tévhit, ha valaki azt gondolja, hogy a beültetett implantátumokat nem ugyanolyan alapossággal kell tisztítani, mint saját fogainkat. A mindennapos ápolás és a rendszeres ellenőrzés ebben az esetben is fontos.

Az előzetes vizsgálatok alkalmával nagy eséllyel kiszűrhetjük azokat a problémákat, amelyek csökkentik a sikeres és jó minőségű implantálást. A felismerés után meg is tudjuk oldani ezeket, így elháríthatunk minden akadályt, mai később esetleg a mozgó implantátumokhoz, legvégül pedig azok elvesztéséhez vezetnek.

 

Erős csontozat a jó alapért

A fogimplantátumnak szüksége van a stabilitásra, csak így tud hosszú távon biztos megoldást jelenteni, az állcsont minősége meghatározza ezt. Rágás során a gyenge és ritka csontszövetbe ültetett „műgyökér” könnyen elmozdulhat, míg az erős és sűrű csontszövetbe implantált esetén tartósan nem lesz vele ilyen jellegű probléma.

Hogyan derül ki, ha nincs minden rendben a csontszövettel?

Panoráma Röntgennel vagy CT felvétellel kiszűrhetőek ezek a rendellenességek, így idejében orvosolva a fennálló betegséget, minden akadály elhárul az implantátum behelyezése elől.

Mit tehetünk a gyenge minőségű csontállomány helyrehozataláért?

A csontállomány megerősítése elengedhetetlen a stabil implantátumokhoz, ezt csontpótlással vagy arcüregemeléssel lehet megoldani. Ezeket a kezeléseket hónapokkal a fő beavatkozás előtt kell megejteni, hiszen némi idő mindenképpen szükséges a szervezetnek a regenerálódáshoz, mielőtt újabb behatás éri.

 

A dohányzás több szempontból ellenség

 • Az erős dohányosok nagyobb eséllyel számíthatnak a fertőzések és az implantátum kilökődésére

   

 • A dohányzás nagymértékben képes csökkenteni az immunrendszer erősségét, ami a beavatkozás minőségét ronthatja

   

 • A csontpótlásnál is nagy szerepet játszik a dohányzás mértéke
 • Nem utolsó sorban általános egészségkárosító hatása van

Köszönjük, hogy elolvasta fogimplantátummal kapcsolatos tájékoztatónkat, hamarosan megismerheti a pontos menetét az említett beavatkozásnak. 

Érdeklődik? Kérje konzultációnkat!

További kérdései vannak, vagy csak szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról? Forduljon hozzánk bizalommal!

Bejelentkezéshez hívja az alábbi telefonszámok valamelyikét:

06 70 300 5060