Az előző cikkünkben már megismerkedhetett azzal, hogy milyen lehetősége van amennyiben sérült vagy hiányzó fog miatt, esztétikailag vagy egészségügyi okból szeretne fogpótlást.

Sokan mielőtt valamilyen beavatkozást kérnének orvosuktól nincsenek tisztában annak pontos lefolyásával, így tartanak tőle és nem ritkán le is mondanak róla, annak minden előnyével együtt. Ezt megelőzendő, szeretnénk ha Ön teljesen tisztában lenne a fogimplantátum menetével, egészen az előkészítő fázistól a teljes gyógyulásig.

Ahogy embereknek különböző a szájüreg felépítésük, természetesen a fogbeültetést sem lehet egységesen, teljesen ugyanúgy elvégezni, minden személyre szabott. Az egyszerűbb esetekben csak egy lyukat kell fúrni és már be is lehet helyezni az implantátumot, azonban más helyzetekben komolyabb műveletek előzik meg ezt.

 

Nézzük tehát mire kell felkészülnie, ha elhatározta magát:

 

A fogimplantátum menete lépésről lépésre

 

Mennyi idővel kell számoljon, hogy a teljes fogpótlás megtörténjen? Ez egyén függő, a páciens aktuális egészségügyi állapotától függ. Az esetleges problémákat, amelyek befolyásolják a hosszúságát a fogimplantátum menetének, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A csontpótlás vagy a különféle fogágybetegségek kezelése mindenképpen időt vesz igénybe, és csak azok teljes gyógyulása után lehet elkezdeni a fogpótlást. A kezelési hónapok akár 1,5 évig is eltarthatnak. Mivel ez lesz a tartós, jó minőségű fogazatának záloga, így ezt elengedhetetlen megvárni.

 

1. Előkészítés – konzultáció és tervezés

Az első személyes találkozó alkalmával munkatársaink elvégzik a szükséges vizsgálatokat (panoráma röntgen vagy Ct felvétel), majd felvázolják a fogbeültetés lehetőségeit. Tájékozódnak a pácienstől a szájhigiéniás szokásairól és javaslatot tesznek ennek esetleges minőségbéli javítása érdekében. A konzultáció végén a személyre szabott kezelési tervet és az árajánlatot is elkészítik.

 

2. Fogbeültetés

Az árajánlat elfogadását követően, és amennyiben nem volt szükség előkészítő kezelésekre, akár rövid időn belül is elkezdődhet az implantátum behelyezése. A lehető legkisebb kellemetlenséggel igyekszünk elvégezni a beavatkozást, amelyben tapasztalt kollégáink segítségére mindenben számíthat a páciens.

A művelet végén fontos és a sikeresség érdekében elengedhetetlen tanácsokkal látja el Önt az orvos, amelyek betartása fokozottan ajánlott. A gyógyulás során célszerű még jobban odafigyelni a szájhigiéniára.

 

3. Teljes gyógyulás

A beültetés után szükséges 3-6 hónap ahhoz, hogy a szervezet teljesen „magáénak tudja” az implantátumot /létrejöjjön az osseointegráció/. Ezután lehetséges csak a műgyökért az állcsontba rögzíteni, majd a felépítményt és a fogpótlást ráhelyezni.

 

4. Végleges fogsor kialakítása

A gyógyulási időszak elteltével az új fogpótlást elkészítjük az implantátumra. Akár koronáról, hídról, vagy teljes fogsorról legyen is szó. Szerencsére a páciens, amennyiben kívánja nem marad fog nélkül, hiszen ebben az átmeneti időszakban lehetőség van ideiglenes, helyettesítő fogakkal esztétikusabbá tenni mosolyát.

 

5. Kontroll

A fogimplantátum menete során amikor már túl van a nehezén, akkor sem szabad elhanyagolni az ellenőrzést, mivel a különböző tanácsok, szájhigiéniai előírások betartása ellenére is előfordulhatnak kisebb gondok, rendellenességek.

Ezek a rendszeres és alapos kontrollal kiszűrhetőek és kezelhetőek. A környező szövetek egészségének biztosítása érdekében és fogsorának hosszan tartó stabilitásáért tanácsos évente fogorvosához ellátogatnia.

 

Erre számítson az implantátum behelyezése után

 

Nem egy egyszerű fogtömésről van szó, hanem egy komoly szájsebészeti műtétről, így teljesen természetes módon a beavatkozás után különféle tünetek jelenhetnek meg. Az erős fájdalom, a duzzanat szinte valamennyi esetben megfigyelhető, azonban ha erre előre felkészül és nem meglepetésként éri, nem fognak ezek olyan nagy gondot jelenteni.

A fájdalomcsillapító használata mindenképpen javasolt, illetve jeges borogatással is enyhíthetnek a beavatkozás okozta kellemetlenségen. Rendelőnkben antibiotikumot adunk a páciensnek a fertőzések elkerülése érdekében. Varratszedésre 7-10 nap múlva kell visszamenni a fogorvoshoz.

Ezután már csak a kontrollvizsgálatok vannak hátra, amelyekkel biztosítjuk, hogy semmilyen komplikáció ne lépjen fel.

 

A fogimplantátum menete során sok mindenre oda kell figyelni, és be kell tartani az orvos által előírtakat, ahhoz, hogy hosszú távon egészséges és esztétikailag is megfelelő fogsora lehessen.

A következő cikkünkben betekintést nyerhet, hogy a szolgáltatásainkat milyen áron tudja igénybe venni. 

A cikk készítésében segétkezett: MadWeb

Érdeklődik? Kérje konzultációnkat!

További kérdései vannak, vagy csak szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról? Forduljon hozzánk bizalommal!

Bejelentkezéshez hívja az alábbi telefonszámok valamelyikét:

06 70 300 5060