Fogpótlások

 

Fogpótlás készítésére szükség lehet meglévő foghiány, túlzott mértékben szuvas/sérült fog rehabilitációja, továbbá komplex harapásrendezés esetén. Anyagtechnológiai, funkcionális és esztétikai szempontok alapján többféle megoldás is létezik (betét, csap, korona, híd, kivehető pótlások, stb.). A beavatkozáshoz társulhat sebészi, parodontológiai, konzerváló fogászati, endodonciai, izület-terápiás és fogszabályzási előkészítés is. A kezelés komplikációi közé tartozik – többek között – az időszakos nyálkahártya sérülés, fogérzékenység, ínyvisszahúzódás, de akár szükségessé válhat extractio (fogeltávolítás) is. A rehabilitáció lassú folyamat, és a páciensektől türelmet, többszöri megjelenést igényel.

A fogpótlások legismertebb formája a korona. A korona, az a fogmű, amely a klinikai fogkorona egészét borítja, hozzá cementtel fixen rögzül. Abban az esetben, ha már a fog sérülése akkora, hogy töméssel, vagy betéttel nem helyreállítható, koronát alkalmazunk. Ez leggyakrabban fémkerámia, ami készülhet nemesfémből (pl.arany), illetve, nem nemesfémből (pl.kobalt-króm ötvözet). Az esztétikai igények növekedésével megjelentek a fémmentes pótlások. Fémmentes korona készülhet cirkonium dioxid vázra égetett kerámiából, és préskerámiából is. Az ilyen pótlások elsősorban a frontfogak területén érvényesülnek. Kifogástalan esztétikával, színben és formában is tökéletesen illeszkednek a páciens ép fogaihoz. Hídról akkor beszélünk, ha foghiányt kell pótolnunk. Ilyenkor a hiányt határoló fogak pillérként koronát kapnak, és ezek a koronák tartják az elvesztett fogakat helyettesítő hídtagokat.

Koronák készülhetnek implantátumokra is. Implantátumokra akkor lehet szűkség, ha az eltávolításra került fogakat nem hídpótlással szeretnénk pótolni. Ha a páciens anatómiai adottságai alkalmasak rá, akkor egy egyszerű, gyors, helyi érzéstelenítésben történő beavatkozással implantátum kerülhet behelyezésre. Az implantátumokra akár azonnal ideiglenes pótlás készülhet, így a páciens egy percig sem marad fog nélkül, míg a csontosodási idő lezajlik. Ez általában 2-3 hónap. A csontosodás után az implantátumra ún. suprastruktúra kerül (műcsonk), erre készül a végleges korona. A koronákat minden esetben fogtechnikus készíti, a fogorvos lenyomata alapján.

Elszíneződött, formailag nem ép, vagy szabálytalan fogak helyreállítására megoldást nyújthat az ún. héj alkalmazása. A héjak készülhetnek kompozitból, vagy kerámiából. Esztétikai értékeik nagyon magasak. Minimális foganyag veszteséggel jár az elkészítésük, általában front területen alkalmazzuk. Színbéli és formai korrekciókra kiválóan alkalmasak.