Dentálhigénia

 

Napjainkban a fogászatban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre. Ennek érdekében professzionális fogtisztítást, illetve teljes körű tájékoztatást nyújtunk a pácienseinknek a fogmosási technikákról, eszközökről, táplálkozásról, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal őrizhessük meg fogaik egészségét, épségét.

Fogaink számára a legnagyobb ellenfél a lepedék. Egy rossz fogmosási technika, vagy a helytelen táplálkozás akár visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A lepedékből később fogkő alakul ki, a fogkő pedig ínysorvadást, ínyvérzést okoz.

Súlyosabb esetben csontpusztuláshoz és fogaink elvesztéséhez vezet az elhanyagolt szájhigiénia.

Hogy ezt megelőzzük, teljes körű felvilágosítást, fogmosási oktatást és gyakorlatokat (instruálást és motiválást), professzionális fogkőeltávolítást végzünk. Fontos tudni, hogy a már kialakult fogkövet fogkefével nem lehet eltávolítani, ilyenkor már szakemberre van szűkség. Fogkőeltávolítás során mechanikai eszközökkel – ultrahangos depurátorral – eltávolítjuk az íny feletti és az íny alatti lerakódásokat. Ezt követően szájüregi homokfúvással (airflow) a színes ételek, italok (kávé, tea, dohányzás stb.) okozta elszíneződéseket is eltávolítjuk. A kezelés után a fogak tökéletesen tiszták, érezhetően simábbak lesznek. A kezelés teljesen fájdalommentes.

A helyes fogmosással, gondos szájápolással minimálisra csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának is a veszélye.

Konzerváló fogászat:

Sajnos van, amikor a megelőzés önmagában már nem elég.

A kialakult fogszuvasodást kezelni kell. Egy kezeletlen szuvasodás a fog mélyebb szöveteiben már rendkívül nagy károsodást okozhat, súlyos esetben akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

A konzerváló fogászat legfőbb feladata a fog anatómiájának, ezáltal rágóképességének a helyreállítása. Természetes elvárás napjainkban az is, hogy egy tömés a fog színével teljesen megegyező legyen. A korszerű anyagoknak és az ún. rétegtechnikának köszönhetően ma már tökéletes minőségű, és kiváló esztétikai restaurációk készülhetnek. Előfordul, hogy egy szuvasodás mértéke már akkora, hogy nagyon kevés ép foganyag marad meg. Ilyenkor ajánljuk pácienseinknek az ún. inlay-t (betétet). Ezek a betétek tartósabbak és jobb funkcionális értékkel rendelkeznek, mint egy átlagos tömés. Az inlay-ket fogtechnikus készíti a fogorvos lenyomata alapján. Színben, formában teljesen megegyezik a páciens természetes fogaival. Anyagát tekintve lehet kompozit, arany, kerámia, arany-kerámia.

A fog külső rétege a fogzománc. Ez egyben az emberi szervezet legkeményebb szövete. A zománc alatt található a dentin, amely körbe veszi a pulpát, azaz a fogbelet. Ha egy szuvasodás eléri a fogbelet, a fog heves fájdalommal reagál. A pulpa begyullad, majd folyamatosan elhal. Ilyenkor már nem elég egy tömés, a fogat gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés egy többlépcsős folyamat. Elsőként a fájdalom megszűntetése a cél. Röntgen felvétel készítése után a gyulladt, fertőzött pulpát gyökérkezelő eszközök segítségével kitisztítjuk, gyógyszeres átöblítésekkel fertőtlenítjük. Ezután a páciens ideiglenes, gyógyszeres gyökértömést kap, amely nagyban elősegíti a gyógyulást. A végleges gyökértömést csak a panaszok megszűnése után készítjük el. Természetesen a gyökérkezelést helyi érzéstelenítésben végezzük, és garantáltan fájdalommentesen!