menü  

Kezelések

Diagnosztika

A pácienseinkkel való első találkozáskor anamnézis felvételt követően részletes szájüregi vizsgálattal vesszük fel a fogazati státuszt. Ezek után pontos kezelési tervet és árajánlatot állítunk össze, figyelembe véve a páciens igényeit, és a szakmai követelményeket.

Dentálhigiénia

Napjainkban a fogászatban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre. Ennek érdekében professzionális fogtisztítást, illetve teljes körű tájékoztatást nyújtunk a pácienseinknek a fogmosási technikákról, eszközökről, táplálkozásról, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal őrizhessük meg fogaik egészségét, épségét.

Fogaink számára a legnagyobb ellenfél a lepedék. Egy rossz fogmosási technika, vagy a helytelen táplálkozás akár visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A lepedékből később fogkő alakul ki, a fogkő pedig ínysorvadást, ínyvérzést okoz.
Súlyosabb esetben csontpusztuláshoz és fogaink elvesztéséhez vezet az elhanyagolt szájhigiénia.

Hogy ezt megelőzzük, teljes körű felvilágosítást, fogmosási oktatást és gyakorlatokat (instruálást és motiválást), professzionális fogkőeltávolítást végzünk. Fontos tudni, hogy a már kialakult fogkövet fogkefével nem lehet eltávolítani, ilyenkor már szakemberre van szükség. Fogkőeltávolítás során mechanikai eszközökkel - ultrahangos depurátorral - eltávolítjuk az íny feletti és az íny alatti lerakódásokat. Ezt követően szájüregi homokfúvással (airflow) a színes ételek, italok (kávé, tea, dohányzás stb.) okozta elszíneződéseket is eltávolítjuk. A kezelés után a fogak tökéletesen tiszták, érezhetően simábbak lesznek. A kezelés teljesen fájdalommentes.

A helyes fogmosással, gondos szájápolással minimálisra csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának veszélye is.

Konzerváló fogászat

Sajnos van, amikor a megelőzés önmagában már nem elég.

A kialakult fogszuvasodást kezelni kell. Egy kezeletlen szuvasodás a fog mélyebb szöveteiben már rendkívül nagy károsodást okozhat, súlyos esetben akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

A konzerváló fogászat legfőbb feladata a fog anatómiájának, ezáltal rágóképességének a helyreállítása. Természetes elvárás napjainkban az is, hogy egy tömés a fog színével teljesen megegyező legyen. A korszerű anyagoknak és az ún. rétegtechnikának köszönhetően ma már tökéletes minőségű, és kiváló esztétikai restaurációk készülhetnek. Előfordul, hogy egy szuvasodás mértéke már akkora, hogy nagyon kevés ép foganyag marad meg. Ilyenkor ajánljuk pácienseinknek az ún. inlay-t (betétet). Ezek a betétek tartósabbak és jobb funkcionális értékkel rendelkeznek, mint egy átlagos tömés. Az inlay-ket fogtechnikus készíti a fogorvos lenyomata alapján. Színben, formában teljesen megegyezik a páciens természetes fogaival. Anyagát tekintve lehet kompozit, arany, kerámia, arany-kerámia.

A fog külső rétege a fogzománc. Ez egyben az emberi szervezet legkeményebb szövete. A zománc alatt található a dentin, amely körbe veszi a pulpát, azaz a fogbelet. Ha egy szuvasodás eléri a fogbelet, a fog heves fájdalommal reagál. A pulpa begyullad, majd folyamatosan elhal. Ilyenkor már nem elég egy tömés, a fogat gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés egy többlépcsős folyamat. Elsőként a fájdalom megszűntetése a cél. Röntgen felvétel készítése után a gyulladt, fertőzött pulpát gyökérkezelő eszközök segítségével kitisztítjuk, gyógyszeres átöblítésekkel fertőtlenítjük. Ezután a páciens ideiglenes, gyógyszeres gyökértömést kap, amely nagyban elősegíti a gyógyulást. A végleges gyökértömést csak a panaszok megszűnése után készítjük el. Természetesen a gyökérkezelést helyi érzéstelenítésben végezzük, és garantáltan fájdalommentesen!

Fogpótlások

A fogpótlások legismertebb formája a korona. A korona, az a fogmű, amely a klinikai fogkorona egészét borítja, hozzá cementtel fixen rögzül. Abban az esetben, ha már a fog sérülése akkora, hogy töméssel, vagy betéttel nem helyreállítható, koronát alkalmazunk. Ez leggyakrabban fémkerámia, ami készülhet nemesfémből (pl.arany), illetve, nem nemesfémből (pl.kobalt-króm ötvözet). Az esztétikai igények növekedésével megjelentek a fémmentes pótlások. Fémmentes korona készülhet cirkonium dioxid vázra égetett kerámiából, és préskerámiából is. Az ilyen pótlások elsősorban a frontfogak területén érvényesülnek. Kifogástalan esztétikával, színben és formában is tökéletesen illeszkednek a páciens ép fogaihoz. Hídról akkor beszélünk, ha foghiányt kell pótolnunk. Ilyenkor a hiányt határoló fogak pillérként koronát kapnak, és ezek a koronák tartják az elvesztett fogakat helyettesítő hídtagokat.

Koronák készülhetnek implantátumokra is. Implantátumokra akkor lehet szűkség, ha az eltávolításra került fogakat nem hídpótlással szeretnénk pótolni. Ha a páciens anatómiai adottságai alkalmasak rá, akkor egy egyszerű, gyors, helyi érzéstelenítésben történő beavatkozással implantátum kerülhet behelyezésre. Az implantátumokra akár azonnal ideiglenes pótlás készülhet, így a páciens egy percig sem marad fog nélkül, míg a csontosodási idő lezajlik. Ez általában 2-3 hónap. A csontosodás után az implantátumra ún. suprastruktúra kerül (műcsonk), erre készül a végleges korona. A koronákat minden esetben fogtechnikus készíti, a fogorvos lenyomata alapján.

Elszíneződött, formailag nem ép, vagy szabálytalan fogak helyreállítására megoldást nyújthat az ún. héj alkalmazása. A héjak készülhetnek kompozitból, vagy kerámiából. Esztétikai értékeik nagyon magasak. Minimális foganyag veszteséggel jár az elkészítésük, általában front területen alkalmazzuk. Színbéli és formai korrekciókra kiválóan alkalmasak.

A barázdazárásról

Az őrlőfogakon található természetes felszíni barázdák nagyon kedvező feltételeket biztosítanak a fogszuvasodás kialakulásához. Gyermekkorban erre különösen figyelni kell, hiszen a szülők nagy része nem is veszi észre, ha gyermekük első maradó őrlőfoga megjelenik, mert nem jár tejfogvesztéssel. A barázdazárás lényege, hogy a frissen előtört fogakat megóvjuk a fogszuvasodástól. A kezelés során elzárjuk a barázdákat a baktériumok elől. Általában maradó őrlő fogakon alkalmazzuk, az áttörés után maximum 6 hónappal. Ekkor még a barázdák nem fertőzöttek. Az eljárás teljesen fájdalommentes, nem jár fogfúrással.

Fogfehérítés

Rendelőnkben a pácienseink kétféle fogfehérítési eljárás közül választhatnak.

Az első a hagyományos eljárás, mikor a fogfehérítő anyag az ún. polimerizációs lámpa fényére aktiválódik. A kezelés 1 órát vesz igénybe, 3x15 perces turnusokban visszük fel az anyagot a fogakra, a megfelelő ínyvédelem mellett. A fogfehérítő zselé hatóanyaga minden esetben hidrogén-peroxid. A kezelés fájdalommentes, teljesen biztonságos és kényelmes. Az eredmény pedig lenyűgöző.

A másik eljárás is hasonlóan működik, csak itt a polimerizációs lámpát lézer helyettesíti. A fogfehérítő zselé ugyanúgy hidrogén-peroxidot tartalmaz. Tapasztalataink alapján mivel a lézerrel végzett fehérítések mélyebb rétegeket érintenek, még hatásosabb eredményt érnek el. Ugyanúgy ínyvédelem mellett alkalmazzunk, gyors, biztonságos és teljesen fájdalommentes eljárás.